Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Gevoelige huid

Een gevoelige huid komt bij alle huidtypes wel eens voor. Een gevoelige huid kan aangeboren zijn, maar kan in de loop der jaren ook ontstaan door o.a. het gebruik van cosmetica die niet zijn aangepast aan uw huidtype of door uw levenssstijl.

Kenmerken

Een gevoelige huid komt bij alle huidtypes wel eens voor. Een gevoelige huid kan aangeboren zijn, maar kan in de loop der jaren ook ontstaan door het gebruik van cosmetica die niet zijn aangepast aan uw huidtype, door uw levenssstijl (stress, roken, voeding) of door schadelijke invloeden van buitenaf (het klimaat, vervuiling, overmatige blootstelling aan de zon). Als u last hebt van een gevoelige huid of als uw huid snel geïrriteerd is, kan dat pijnlijk zijn en kan uw huid vaak onrustig zijn, bijvoorbeeld na contact met water of als gevolg van stress of veranderingen in het klimaat. 

Er bestaan verschillende soorten gevoelige huid, die allemaal sterk reageren op bepaalde factoren:

  1. Intolerante huid

  2. Een huid die gemakkelijk rood wordt

  3. Een droge of gedehydrateerde huid 

Een gevoelige huid is niet per sé hetzelfde als een allergische huid. Het is een huid die van nature sterk reageert op bepaalde externe invloeden. Dit houdt heeft te maken met de prikkelbaarheid van de zenuwuiteinden in de huid. Afhankelijk van het type huid kan de gevoeligheid zich uiten in verschillende soorten reacties: prikkelen, trekken, jeuken, een verhit en/of branderig gevoel, soms in combinatie met roodheid.

De oorzaken van deze reacties kunnen verschillend zijn:

  • De leefomgeving: warmte, kou, wind, zon, grote temperatuurschommelingen en luchtvervuiling kunnen leiden tot een prikkelend, branderig gevoel, roodheid en verhitting.

  • Contact: een product aanbrengen waarvan een bepaald ingrediënt slecht wordt verdragen, contact met zeer hard water of bepaalde textielsoorten kunnen onaangename reacties veroorzaken: jeuk, prikkeling, trekken of roodheid.

  • Tere bloedvaatjes: als de wanden van de bloedvaatjes zeer broos zijn. Dit alles onder invloed van bepaalde externe factoren, zoals temperatuurschommelingen, of interne factoren, zoals pikant eten of alcohol. Warmte-opwellingen, roodheid en een verhit gevoel.

 

Verzorging

Bij een gevoelige huid is het van belang om producten te gebruiken die de huid zo min mogelijk prikkelen en irriteren. Gebruik dus producten zonder synthetische geur- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Wanneer uw huid gewend was aan synthetische producten dan kan het zijn dat de overstap naar een natuurlijk alternatief even wennen is. De huid moet zich aanpassen en het kan even lijken alsof de symptomen verergeren, maar dit is tijdelijk en op zich positief. De huid moet namelijk afvalstoffen verwijderen en de stofwisseling moet weer op gang komen. Laat u dus niet ontmoedigen als u niet direct resultaat ziet; het hoort bij het proces. Geef uw huid zo'n 4-6 weken om een nieuwe balans te vinden.

 

Algemene tips

  • Wees voorzichtig met make-up: Ook make-up kan stoffen bevatten die uw huid irriteren, lees dus goed uw etiketten. 
  • Let op uw voeding: Door voldoende water te drinken blijft uw huid goed gehydrateerd en ondersteunt u de organen die uw lichaam zuiveren. Kies daarnaast voor gezonde, waar mogelijk biologische voedingsproducten zoals plantaardige oliën en vetten (uit bijvoorbeeld koudgeperste olijfolie, avocado en kokosolie), eiwitten (uit onder andere wilde vis en biologisch vlees), vitamines (en dan met name vitamine A, C en E) en mineralen (vooral ijzer, zink, calcium, fosfor en magnesium).
  • Vermijd extreme weersomstandigheden: Blootstelling aan overmatig zonlicht en warmte, felle wind, en zeer koude temperaturen vragen extra inspanningen van de huid, waardoor ze uit balans kan raken. Kunt u dit niet vermijden, zorg dan voor voldoende bescherming.
Meer inspiratie
Huidverzorging lente
Is het hooikoorts?
Vitamine D en de huid
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »