
Pigmentvlekken: oorzaken en behandeling
Oorzaken van pigmentvlekken
Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een ophoping van pigment, een kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van uw haren en de iris van uw ogen. Onze pigmentcellen hebben een beschermende functie: ze beschermen ons tegen UV-straling.
De zon
Aangezien melanine ons beschermt tegen UV-straling, is het normaal dat onze huid bruin kleurt bij het zonnen. Maar een te hoge blootstelling aan UV-straling kan ervoor zorgen dat ons lichaam in de war raakt en teveel melanine gaat aanmaken. Hierdoor hoopt het pigment zich op op één plek en onstaan er pigmentvlekken. Deze komen meestal voor op het gezicht en de handen, omdat deze het meest worden blootgesteld aan de zon. Dat wil echter niet zeggen dat ze nergens anders kunnen voorkomen.
Ouderdom
Ouderdomsvlekken of levervlekken zijn pigmentvlekken die we vaak zien bij oudere mensen. Deze komen meestal voor op de rug van de hand en in het gezicht. Ook hier wordt de link met de zon gelegd: de vroegere blootstelling aan de zon is een belangrijke bepalende factor in het ontstaan van deze pigmentvlekken op oudere leeftijd.
Zwangerschap
Onder invloed van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap bestaat de kans dat er meer pigmentcellen worden aangemaakt. Hierdoor kan het zogenaamde zwangerschapsmasker ontstaan. Bij vrouwen met een licht huidtype uit zich dit vaak in donkere vlekken in het gezicht of in de hals. Bij vrouwen met een donker huidtype zijn pigmentvlekken eerder lichter dan de huid eromheen. Dit zwangerschapsmasker is onschuldig en zal bij de meeste vrouwen na de zwangerschap geleidelijk aan verdwijnen. Wanneer dit niet het geval is, kan de huid worden verzorgd met natuurlijke, pigmentcorrigerende producten.
Ontstekingen
Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan na wondjes, acné, huidirritatie of rond operatielittekens. Door ontsteking van de huid bestaat de kans dat de pigmentcellen gestimuleerd worden. Dit komt vaker voor bij mensen met een donker huidtype.
Pigmentvlekken voorkomen
We kunnen niet vaak genoeg hameren op het dagelijks gebruik van een dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor) 20. We bevelen het dagelijks gebruik aan, ook in de winter. Áls u de zon ingaat, let dan op de volgende punten :
-
Vermijd blootstelling aan de zon tussen 12.00 en 16.00.
-
Breng zonnebescherming aan voor u in de zon komt.
-
Breng het regelmatig opnieuw aan om de bescherming te behouden, met name na het zwemmen, nadat u zich afgedroogd hebt of wanneer u sterk zweet.
-
Het gebruik van een zonneproduct is geen argument om langer in de zon te blijven dan goed is voor uw huidtype.
-
Een te lange, te regelmatige of te intense blootstelling aan de zon, vergroot het risico op huidbeschadiging.Laat baby’s en jonge kinderen niet rechtstreeks, of zo min mogelijk, in de zon komen.
-
Onderzoek uw huid regelmatig op huidafwijkingen (zeker op verdachte moedervlekken).
Pigmentvlekken behandelen
Hoe eerder in het jaar u met het gebruik van pigmentcorrigerende producten begint, hoe effectiever deze hun werk kunnen doen. Pigmentvlekken zijn doorgaans het sterkst zichtbaar in de zomer, omdat de huid dan al veel aan de zon is blootgesteld. Wanneer u op tijd begint met beschermen en verzorgen, dan kunt u de zichtbaarheid zoveel mogelijk beperken.